Category

Перша персональна виставка Данила Ноздрі «Початок»

«Без початку не буде й кінця» або «Добре начало — половина діла»… Чомусь саме ці дві приказки, відомі мені ще із дитинства, спали на думку, коли я потрапив на першу персональну виставку «Початок» юного київського живописця Данила Ноздрі, яка 19-го вересня  відкрилася у галереї «Дім Миколи», розташованої у Київському палаці дітей та юнацтва.

Цьому хлопчикові – лише 11 – ть років, а він – зрозуміло, з допомогою близьких –  вже вирішив винести своє мистецтво на суд людський і Божий… Дивина та й годі! Але – як на мене –  дивина зі знаком плюс.  Адже навіть у такому ранньому віці – якщо уважно проаналізувати його творчість –  Данилові є що сказати Світові. І підтрерженням цьому – досить своєрідні абстрактні картини живописця-початківця, які високо оцінив Народний художник України Володимир Слєпченко.

Народився автор виставки «Початок» 5-го вересня 2009 року у Києві. Почав малювати – доволі несподівано для рідних і близьких – лише три роки тому, коли одного разу, замість чергової іграшки,  отримав у подарунок від бабусі і дідуся мольберт, олійні фарби і пензлі…

«Я люблю  життя, природу, людей, які мене оточують, – говорить Данило Ноздря. – І намагаюся все, що бачу навколо себе, «перелити» на полотно – після певного переосмислення.  Мені дуже цікаво змішувати фарби так, щоб у людей виникало питання : «А що саме хотів  цим сказати художник?» Абстрактне мистецтво – безмежне. Тут можна досхочу фантазувати і експерементувати…

А ще – мріяти про високе і прекрасне, те, що за хмарами…  Маю бажання, аби шанувальники сучасного образотворчого мистецтва, розглядаючи мої картини, ставали добрішими у ставленні одне до одного. Адже наше життя – чудове! І це видно на моїх картинах…»

«У мене є чимало учнів, які брали участь у численних колективних виставках, – розповідає наставник Данила Ноздрі викладач образотворчого мистецтва, художник Семен Городецький. –  Але саме сьогодні, вперше у своїй практиці педагога, я прийшов на першу ПЕРСОНАЛЬНУ виставку мого вихованця.

Завітав до галереї «Дім Миколи» на чудово організований вернісаж  із колосальним задоволенням і з великою гордістю за Данила. Ба більше : зізнаюся, що я навіть … вчуся у свого юного підопічного! Так-так – вчуся! Вчуся відходу від стандартних правил, від обов”язкових догм, які є у малюванні. Саме цим мені дуже імпонує його творча манера у жанрі абстракції.»

«Дякую бабусі юного художника, членкині правління Українського Фонду Культури Тетяні Ігорівні Кремешній – Морачевській за запрошення на цей унікальний у своєму роді вернісаж, – ділиться першими  враженнями від побачених картин директор видавництва «Саміт – Книга» Іван Степурін.

– Абстракції Данила Ноздрі, безумовно, цікаві. Роблю для себе дещо парадоксальний висновок : виявляється, навіть у 11-ть років можна «висловлюватися» на полотні із такою потужною експресією! До того ж, у досить несподіваній кольоровій гамі. Браво, Данило! Ти – на вірному шляху!»

«Дивуюся і, водночас, щиро радію за цього київського школярика! Ось головні емоції, які мене буквально переповнюють, – говорить фундатор Національної програми «Міс Україна» Сергій Матяш.

– Побачив на його полотнах колосальний діапазон фарб, а, отже, і настрою юного автора. Мені здається, що нечасто навіть у багатьох дорослих живописців, які вже давно і гучно  заявили про себе, можна побачити такий широкий спектр несподіваних кольорів. Роблю висновок : у цього хлопчини в душі вирує потужній емоційний світ. І це – прекрасно!»

«Сьогодні – правильна подія у житті юної людини, яка, як на мене, вже навчилася досить міцно тримати у руках пензля, – вважає завідувачка галереєю «Дім Миколи» Київського палацу дітей та юнацтва Світлана Елланська.

–  Подивіться, як гарно стали зірки над його головою :  перша виставка – у правильному місці, перша виставка –  у правильному оформленні. Це просто чудово, що так все склалося для цієї обдарованої дитини…Перша виставка – це must have! Адже вона запам”ятовується на все подальше життя. А щодо емоцій, які буквально  вирують на картинах юного автора, то скажу так :  живописець має бути емоційним.

Без емоцій фарби не лягають ні на полотно, ні на папір. І дуже важливо протягом свого життя цю емоційність не втратити, не розгубити… Сподіваюся, що і у подальшому у цього автора все буде добре, чого я йому від усього серця бажаю!»

І цього ж бажали Данилові Ноздрі його найближчі родичі – батько, мама, братик,  бабуся і дідусь, які, власне, й організували вернісаж у стінах «Дому Миколи», в якому  завжди панує атмосфера справжньої дитячої творчості. Про що саме вони говорили на камеру  – дізнайтесь із чергового випуску телевізійної програми «Мистецька хвиля+» на каналі Ukrvideotravel у Ютубі.

ДОВІДКОВО : Данило Ноздря вчиться у київській  школі «Крила». Серед пращурів його родини – славетні постаті в історії нашої держави. А саме – військовий товариш гетьмана Івана Мазепи Максим Галузевський, перший перекладач Біблії українською мовою Пилип Морачевський, всесвітньо відомий художник – імпресіоніст Сергій Чепик.

Матеріали надано Інформаційним агентством УКРПРЕС-ІНФО.

Автор: Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *